CALATORIA PRIN BULGARIA SPRE NISIPURILE DE AUR

Astept cu mare nerabdare sa ajungem in Navodari la fratele meu, Nelu unde ne-a invitat, pentrun  2 zile, sa plecam spre Bulgaria, cu destinatia  finala  Nisipurile de Aur,un loc mult apreciat de turistii romani.

Pe scurt drumul este aproximativ,astfel:plecarea din Navodari –Constanta, trecem granita pe la Vama Veche– Durankulak – Sabla – Kavarna-Balcic-Tuzlata – Albena – Kranevo – Zlatni Pjasaci.

Si mai pe scurt, trebuie sa ajungem in Zlatni Pjasaci, care de fapt inseamna Nisipurile de Aur(Golden Sands);in  total sunt 166 km care pot fi parcursi in aproximativ 2 ore si jumatate.

Tinutul  pe care il vizitam se numeste Cadrilater,fost teritoriu romanesc,din pacate..care ,dupa cel de-al doilea razboi balcanic (anul 1913) am pierdut  acest teritoriu in favoarea Bulgariei.

Si acum sa vedem ce atractii turistice ne asteapta pe traseul descris.

Obiective turistice Durankulak

Prima localitate dupa ce ati intrat dinspre Mangalia pe teritoriul Bulgariei este satul Durankulak, situat in apropiere de coasta Marii Negre. Aici se afla punctul vamal si de trecere a frontierei cu Romania. Este prima asezare intalnita pe teritoriul bulgar care ofera servicii turistice, situata pe o faleza inalta deasupra marii, in apropierea unei vai.

Posibilitatile de relaxare sunt variate, fie in mijlocul naturii virgine din campingul de pe faleza, fie in cadrul unor partide de pescuit in lacul Durankulak, fie vizitand unicul parc arheologic din Bulgaria. In localitate exista o biserica veche, construita in 1867, un muzeu si o galerie de picturi. In apropiere se afla cel mai nordic lac natural de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre, care a devenit faimos dupa ce arheologii au descoperit aici obiecte unice, apartinand a opt culturi.

Obiective turistice Shabla

Orasul Shabla, situat intr-o regiune petrolifera, se afla la 83 km nord de Varna si la numai cativa km de coasta.  Plaja este lunga, cu nisip fin. Clima este temperata cu influente specifice litoralului Marii Negre.

O parte din faleza din apropiere este verticala si pe alocuri stancoasa, iar in mare pot fi vazute formatiuni stancoase si grote submarine. In locurile acestea, care, potrivit legendelor, erau bantuite de pirati, au naufragiat multe corabii.

Conform autorilor antici, stravechiul port Karon Limen era situat langa capul Shabla. Arheologii au gasit ziduri ale portului, digul si obiecte datand din secolele I-VI (ceramica, monede, amfore din lut pentru cereale etc). Localnicii afirma ca si in ziua de azi norocosii mai pot gasi pe fundul marii fildesi sau alte obiecte provenite din transporturile valoroase.

In apropiere de oras au fost gasiti tumuli (movile funerare de provenienta tracica) si tot aici pot fi vazute vestigii ale unei asezari medievale bulgaresti. Orasul a capatat numele Shabla in secolele XVI-XVII.

Obiective turistice Kavarna

Kavarna

Localitatea Kavarna din Bulgaria este situata la 2km de malul marii, in partea sudica a Platoului dobrogean. In sec. al VI-lea i. Hr., aici a existat o asezare tracica, iar mai tarziu grecii au infiintat colonia Bizone. In sec. I i. Hr., in timpul unui cutremur puternic, o mare parte din localitate este scufundata in fundul marii. Orasul este reconstuit in epoca Imperiului Roman.
In sec. al XVI-lea se mentioneaza pentru prima data sub denumirea de Kavarna si devine orasul principal al principatului independent al lui Balica, Dobrotici si Ivailo.

Distrus aproape in intregime in timpul invaziei otomane, orasul a fost reconstuit in cea de-a doua jumatate a sec al XVIII-lea. In ultimii ani la Kavarna are loc festivalul „Kaliakra Rock Fest”, la care participa formatii de rock celebre, de aceea orasul si-a castigat porecla de „Capitala rockului”.
Kavarna mai dispune si de un port mic de iahturi, o pescarie, o plaja larga si nisipoasa cu un golf pitoresc. In aceasta zona se gsesc 12 izvoare de ape minerale.

Din Kavarna se poate ajunge cu usurinta la Cap Kaliakra, se poate vizita satul de vacanta Russalka, rezervatia arheologica Yaila.

Obiective turistice in Kavarna care starnesc interesul tuturor turistilor ajunsi aici sunt: muzeul de istorie, ramasitele orasului antic Bizone si cetatea medievala de la capul Chirakman, Muzeul Etnografic, biserica Sf. Gheorghe, Adormirea Maicii Domnului.

Cu mare usurinta se poate ajunge la Ferma de midii Dalboka o experienta culinara inedita, unde se pot savura tot felul de specialitati din peste. Restaurantele acestei ferme de midii de la Dalboka este deschis tot timpul anului.

Obiective turistice Balcic

 Balcic

 Orasul poate fi vizitat in orice perioada a anului. Desigur primavara, vara si toamna frumusetea lui se afla la apogeu. Dar si iarna, peisajul rece si dominant devine extrordinar de interesant. Castelul Reginei Maria si Gradina Botanica reprezinta cele doua mari atractii ale orasului. Castelul, numit si “Cuibul Linistit” (“Quiet Nest” sau “Tenha Juvah” in limba turca) este de fapt o vila cu pereti albi si acoperisuri de tigla rosie strajuite de un minaret. Este construit de-a lungul a trei terase si combina elemente ale stilului maur, stilului mediteraneean cu cel al caselor bulgaresti. Este foarte aproape de mare, fiind despartit de aceasta doar de faleza. Gradina din jurul Castelului se intinde pe un deal intreg, pe acelasi domeniu aflandu-se alte noua cladiri, fiecare avand o destinatie bine stabilita. Parcul, amenajat la comanda Reginei de cei mai buni gradinari si arhitecti ai vremii, a fost transformat in gradina botanica, datorita numeroaselor specii de plante gasite aici. Recomandarea numarul unu este aceea de a vizita castelul utilizand o harta care poate fi achizitionata la intrarea pe domeniu. Astfel veti fi siguri ca nu veti rata nici un punct de atractie si ca nu veti irosi timpul ratacind prin labirinturile Minotaurului balcanic. In mod normal, vizita Castelului si a Gradinii Botanice dureaza in medie patru ore.

Obiective turistice Nisipurile de aur

Numele statiunii Nisipurile de Aur provine dintr-o veche legenda a locului care spune ca in urma cu foarte multi ani, niste pirati au ingropat o mare comoara pe faleza Marii Negre la nord de orasul Varna, iar natura s-a razbunat pe pirati transformind aurul intr-un nisip splendid.

Statiunea Nisipurile de Aur este situata la 17 km nord de orasul Varna. Datorita frumusetii naturii, clima propice ,nisipul fin si auriu si izvoarele termale, statiunea Nisipurile de Aur este socotita perla litoralului bulgaresc.

Faleza este intinsa, in unele locuri depaseste 100 metri latime, si o sa va uimeasca cu nisipul fin si auriu. Apa marii este limpede si linistita raminind calda chiar si in timpul noptii.

Pamanturile bulgaresti sunt amplasate la rascrucea importanta intre Europa si Asia si sunt populate inca din timpurile antice. Toate popoarele care au locuit pe acest pamant traci, bulgari si slavi, au lasat propria lor urma in cultura mondiala. In toata lumea sunt celebre Necropola de la Varna, datand de 4.000 de ani i.Hr. care a pastrat cel mai vechi aur prelucrat din lume, mormintele si sanctuarele tracice din Kazanlac, Svestari, Starosel, Alexandrovo, comorile tracice vestite in toata lumea.

Sunt numeroase monumente grecesti, romane si bizantine din antichitate si Evul mediu timpuriu.

Cu atatea obiective turistice interesante  voi astepta cu mare placere sa fac aceasta excursie si, ,dupa cum se vede , si vremea va tine cu noi…

SURSA CITATA:-TRAVEL EUROPA si BEACH BULGARIA

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s