Trecerea in nefiinta a unui mare „OM”-parintele Iustin Parvu

               index

Din pacate a trecut la cele vesnice  un mare duhovnic ce a fost si va fi un mare exemplu pentru ortodoxia romana  si  enoriasii  care treceau pragul chiliei sale asteptand cu piosenie  un sfat de la dansul.Acum cativa ani am fost si eu in pelerinaj la manastirile din nordul Moldovei printre  care si Manastirea Petru Voda unde era monah parintele Iustin Parvu.Am ramas surprins cand am vazut cata lume se perinda la chilia monahului  pentru a astepta sa se spovedeasca.Datorita acestui lucru nu am putut sa ajung si eu sa-l vad mai de aproape ,atat de multa lume era in curtea manastirii.Stand de vorba cu enoriasii am aflat despre dansul ca era un om simplu,pios ,cu frica lui Dumnezeu si facea tot posibilul sa-i asculte pe toti cei care ii treceau pragul,lucru destul de anevoios avand in vedere varsta foarte inaintata pe care o avea,de peste 90 ani. Tot timpul cat am stat in acest lacas monahal am simtit  ca ma aflu intr-un colt de rai datorita si acestui  minunat om care a facut din acest loc  o oaza de spiritualitate ortodoxa.

Parintele Iustin Parvu este unul dintre cei mai mari duhovnici ai tarii noastre. Parintele Iustin s-a nascut la data de 10 februarie 1919, in satul Poiana Largului, comuna Calugareni, judetul Neamt, fiind cunoscut ca mare duhovnic si staret la Manastirea Petru Voda.

In anul 1936,  la  doar 17 ani tanarul ravnitor  intra frate la Manastirea Durau. Dupa numai un an, in anul 1937 merge la Seminarul Teologic de la Manastirea Cernica, de unde va pleca, mai apoi, spre seminarele din Ramnicu-Valcea si Roman.

In anul 1940 va vea loc tunderea sa in monahism, iar la doar un an distanta, va fi hironotosit preot la varsta de 22 de ani.

Intre anii 1942-1944, parintele Iustin Parvu este numit preot misionar pe Frontul de Est, in Neamt, pana la Odessa. El a participat, impreuna cu „Divizia 4 Vanatori de Munte” la luptele din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, ajungand pana la Don. Dupa lasarea la vatra, el continua studiile la Seminarul din Roman. Dupa razboi, au inceput vremurile de prigoana a romanilor de catre comunisti. In anul in care va absolvi seminarul, in 1948, el va fi arestat.

Parintele Iustin Parvu este arestat pe motive politice si condamnat la 12 ani de „inchisoare politica”.Dansul va trece prin mai multe inchisori ale tarii: Suceava, Vacaresti, Jilava, Gherla, Periprava si Aiud. Urmeaza apoi munca silnica din minele de la Baia Sprie, apoi „reeducarea” din Inchisoarea Pitesti. In anul 1960, parintele  este condamnat la inca patru ani de temnita pentru ca nu s-a lepadat de credinta.

Abia in anul 1964 parintele Iustin Parvu va fi eliberat, alaturi de toti ceilalti condamnati pe motive „politice”, ramasi in viata. Din cauza greutatilor intampinate dupa eliberare, el ajunge sa lucreze ca muncitor forestier.

Dupa o vreme, monahul  Iustin este primit in obstea de la Manastirea Secu. Astfel, intre anii 1966-1974, el va sluji ca preot si duhovnic in aceasta manastire. Intre anii 1974 si 1989, parintele a fost preot monah la Manastirea Bistrita, unde i-au stabilit domiciliul fortat comunistii, sub supraveghere. In anul 1976, din mila Domnului, ca binecuvantare, parintele Iustin Parvu ajunge sa se inchine la manastirile din Sfantul Munte Athos.

Dupa anul 1990, odata cu Revolutia, cand s-a schimbat regimul politic, Parintele Iustin Parvu se intoarce la Manastirea Secu, unde sta aproape un an. Dupa aceasta data, el se retrage in sihastrie, cu gandul de a-si petrece restul zilelor in post si rugaciune.

Randuiala lui Dumnezeu era insa alta cu Parintele Iustin. Astfel, intre anii 1991-1992, alaturi de alti doi monahi, Ignat si Calinic, parintele soseste in satul Petru Voda. Aici, el va intemeia Manastirea Petru Voda – judetul Neamt, pe care o inchina martirilor romani din inchisorile comuniste.

Manastirea va avea drept hram pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. La ceva distanta de manastire, Parintele Iustin Parvu va pune temelia unui schit de maici, cam in aceeasi perioada.  Se bucura de rugaciunile parintelui atat calugarii din manastire, cat si maicile din schit. Un azil de batrani si un centru de plasament pentru copii au luat si ele fiinta. In urma nu cu mult timp a inceput si constructia unui spital.

Pe langa toate aceste nevointe si osteneli ctitoricesti, Parintele Iustin Parvu a sustinut viata monahala si din alte schituri, precum cele de la Huta, din Bihor, Sub Piatra, Alba Iulia, Pestera Sfantul Ioan Casian, Pestera Sfantului Andrei sau Manastirea Sfantul Ioan Casian, din Dobrogea.

In anul 2003, parintele infiinteaza o publicatie de invatatura si atitudine ortodoxa, cu aparitie lunara, numita „Glasul Monahilor”. Odata cu venirea anului 2008, in data de 2 noiembrie, parintelui ii vine si cinstea de a fi ridicat la rangul de arhimandrit.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Si acum puteti vedea un film  unde am tras  concluzia ca acest mare monah nu a fost numai un teolog dar si un filozof si ganditor desavarsit.

Sursa biografica: http://www.crestinortodox.ro/parinti/parintele-iustin-parvu-99152.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s