Repere turistice din Buhusi – Hanul de la Gura Orbicului

Hanul de la Gura Orbicului este monument istoric si de arhitectura laica. El a fost construit in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, tip rates (han postal fortificat), si se numara, in urma cu vreo treizeci de ani, printre cele mai bine pastrate hanuri moldovenesti. Este construit din caramida. A jucat un rol important pe drumul comercial de pe Valea Bistritei. Aici poposeau carele ardelenesti si moldovenesti incarcate cu marfuri. In fapt, astazi trebuie sa vorbim despre fostul rates Orbic, pentru ca el a ajuns o ruina. Pe internet, la Orbic –Wikipedia, mai putem citi doar atât despre Orbic : „Fost sat din Moldova, in prezent incadrat in orasul Buhusi, fiind un cartier al acestuia, situat pe malul râului Orbic. Cartierul Orbic este locuit in proportie de 100% din tigani si are o criminalitate foarte ridicata”.

Timid, au incercat sa-l restaureze comunistii, dar s-a opus Paul Niculescu-Mizil. Dupa 1990, familia Bârladeanu, careia comunistii ii luase cu forta cea mai mare parte din han, a reintrat in posesia acestei parti. S-a incercat restaurarea monumentului istoric. A fost aprobata si o suma de patru miliarde de lei vechi, dar pentru ca monumentul nu apartinea comunitatii locale, restaurarea n-a fost posibila. Negocierile Consiliului Local cu membrii familiei Bârladeanu – care au avut ca scop cumpararea hanului – au fost un esec. O parte a terenului din curtea hanului a fost retrocedata. Hanul in sine nu mai poate fi denumit decât ruina. A murit hanul? „Daca n-a murit inca, il omoara sigur timpul- spune primarul Ionel Turcea. Timpul il va darâma definitiv. Statutul juridic al hanului a impiedicat, in mare parte, restaurarea. Cumpararea hanului de la proprietari ar fi costat Consiliul Local, in urma cu mai multi ani, vreo zece miliarde… Un privat nu poate restaura un asemenea monument. Acum, credem ca restaurarea nu mai este posibila, deoarece nu exista nici documente pe baza carora ar putea fi realizat proiectul“.

Ruina poate fi vazuta pe strada Libertatii, in apropierea salii polivalente, pe DN 15. Se zice ca, in scurt timp, in preajma ruinei, pe terenul retrocedat si vândut, se va inalta o biserica, desi unii mai cred ca mai nimerit ar fi ca, intr-o forma sau alta, sa reinvie ratesul.

Sursa: Buhusi Online

Poza0263

Poza0266

Poza0265 (1)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s