MIHAIL ROLLER-un buhusean care nu ne face cinste

Leonte-Tismăneanu-si-Mihai-Roller (1)

Mihail Roller (n. 6 mai 1908 – d. 21 iunie 1958) a fost un istoric comunist român, de origine evreu. S-a născut la Buhușiintr-o familie de rabini, a urmat liceul la Bacău, apoi a studiat la BerlinParis și Moscova. În 1948 a fost numit membru titular al Academiei Române în Academia Republicii Populare Române și a deținut un număr de funcții în structurile partidului comunist de guvernământ: director-adjunct al Institutului de Istorie a Partidului, șeful Secției de știință a Comitetului Central (CC) al PCR/PMR. Prin activitatea sa ideologică, Mihail Roller a influențat în mod sensibil istoriografia comunistă. Biografia oficială publicată de Academia Română îl prezintă astfel: Fără a avea studii de specialitate, a semnat manuale de liceu și cursuri universitare. … A publicat studii și culegeri de documente, folosind munca altora. După moartea lui Stalin în 1953, prestigioși istorici români l-au criticat pe Roller prin acuzații de plagiere și lipsă de profesionalism.[5]

Mihail Roller a condus grupul de istorici care a redactat manualul școlar sovieto-român Istoria României; manual unic pentru clasa a VIII-a secundară, publicat la București, Editura de Stat, 1947. În 1956 a apărut în Editura de Stat Didactică și Pedagogică, Istoria RPR, manual pentru învățămîntul mediu, sub redacția lui Mihail Roller. Aceste manuale au fost formulate conform noțiunilor marxistleniniste de periodizare și evoluție socială, fiind astfel o modalitate de indoctrinare și de propagandă comunistă a PMR-ului. Roller a pus accentul pe influența predominantă slavă în formarea etnică a românilor.

Una din criticile post-comuniste ale istoriografiei române dirijată ideologic de Roller este că Holocaustul nu a fost suficient menționat. Roller a fost un convins comunist și antisionist. La Plenara C.C. al PMR din 9-13 iunie 1958, Mihail Roller a fost criticat pentru că permisese, la Institutul de istorie a partidului, luări de cuvânt ale unor ilegaliști precumConstantin Doncea. În expunerea sa asupra evenimentelor de la „Grivița” din 1933, Doncea minimaliza rolul pe care Gheorghiu-Dej îl avusese în toată „afacerea”. Afirmațiile sale erau, fără doar și poate, un grav atac la biografia „oficială” a secretarului general al partidului. Mânia ulterioară a lui Gheorghiu-Dej, la aflarea celor petrecute la Institutul de Istorie al partidului, avea să se îndrepte atât asupra vechiului „tovarăș de luptă”, dar și asupra celui care îi oferise lui Doncea „cuvântul”. La scurt timp după aceea, Mihail Roller, care era grav bolnav de diabet, s-a sinucis (21 iunie 1958).

Unele critici la adresa lui:

-Ieronim Hristea: „În istoria lui Roller, Basarabia şi Bucovina nu erau pamânturi româneşti, limba româna nu provenea din latina, jafurile ruseşti au fost acte de binefacere, trupele sovietice erau eliberatoare. Pentru Mihail Roller, Ştefan cel Mare n-a fost mare, iar Mihai Viteazul n-a fost viteaz, amândoi au fost niste domni feudali care exploatau ţărănimea săracă. Nicolae Iorga era, potrivit lui Mihai Roller, un om politic reacţionar, un istoric burghez”.

-Istoricul Gheorghe Buzatu: „impostori notorii, unii de calibru cosmic, cum a fost Mihai Roller, erau introduşi şi cocoţaţi în academie”.

-Raportul Tismăneanu la pagine 659 consideră manualul de istorie făcut sub coordonarea lui Roller ca fiind „plin de falsificări şi profund antipatriotic”.

În orice caz, ideologia lui Roller era ideologia de stat din aceea perioadă iar Roller nu era decât un reprezentant al partidului care era la putere în domeniul academic.

Conform datelor din catalogul Bibliotecii Centrale Universitare București[10], Mihail Roller este autorul și editorul a 49 de volume publicate în perioada 1945-1960. Titlurile acestor volume sunt:

Sursa: Wikipedia

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s