MOINESTI

moinesti

Municipiul Moineşti este localizat în nord-vestul judeţului Bacău, mai precis la doar 45 kilometri de municipiul Bacau şi la 8 kilometri de Comăneşti. Astfel, Moineşti ocupă o suprafaţă de 55 km2 pe care locuiesc aproximativ 23.000 de locuitori.

Situat într-o zonă cu un potenţial ridicat al activităţilor de turism, municipiul Moineşti poate reprezenta un punct atractiv pe lista celor aflaţi în vacanţă în regiunea Moldovei. Deşi nu dispune de o ofertă bogată de cazare, puţinele locuri disponibile fiind cele din pensiunile şi vilele turistice existente, municipiul Moineşti compensează lipsa de intensitate a turismului prin ospitalitate, unităţi de cazare moderne şi, nu în ultimul rând, gastronomie. Bucătăria specifică din Moldova este caracterizată de mâncărurile fine, gustoase şi rafinate, la prepararea acestora fiind folosită în special carnea de pasăre şi peştele, însă şi carnea de porc, de vacă şi vânatul.

13375

Municipiul Moineşti nu reprezintă o destinaţie de turism prea frecventată, însă apartenenţa la regiunea Moldovei face ca acest oraş să se alfe măcar pe traseul celor aflaţi în concediu şi care poposesc pentru scurt timp pe aceste meleaguri. Pentru aceştia, municipiul Moineşti pune la dispoziţie numeroase obiective turistice, atât naturale, cât şi culturale şi religioase. Între cele mai interesante şi vizitate obiective turistice din localitatea Moineşti se numără Parcul Băi, Parcul cu Pini, Cetăţuia, Dealul lui Ghindaru, Monumentul Dada, Cimitirul evreiesc şi sinagoga. Pe lângă acestea, turiştii mai pot vizita Lacul Tarniţa-cel-fără-de-fund, Mănăstirea Stirigoi, Salina Târgu-Ocna, staţiunea Slănic Moldova, precum şi Centrul de Cultură Rossetti-Tetcanu.

lumina_26.06.2008

În municipiul Moineşti, accesul rutier se poate face pe următoarele drumuri naţionale şi judeţene:
-DN 2G: Comăneşti – Moineşti – Bacău;
-DJ 117: Bolătău – Moineşti – Livezi.

2

Localitatea Moineşti este amplasată în zona de luncă a râului Trotuş, ce face parte din sistemul de râuri Trotuş-Tazlău. Zona este o nemaipomenită staţiune balneoclimaterică, având 10 izvoare de ape minerale, şi fiind o zonă cu o climă blândă, nefiind surse de poluare în împrejurimi şi beneficiind de frumuseţile florei locale. Din punct de vedere administrativ, municipiul Moineşti are în componenţă cartierele Hangani, Vasâieşti, Lunca-Dealu Mare, Lucăceşti, Micleasca, Alboteşti şi Găzărie.
În funcţie de aşezarea geografică, municipiul Moineşti se învecinează cu localităţite Poduri şi Valea Şoşii în est, Valea Arinilor în nord, Apa Asău în vest şi Comăneşti în partea de sud.

images (3)

În perioada domnitorului Ştefan cel Mare, localitatea Moineşti este menţionată în contextul în care o parte din armata lui Matei Corvin, pe vremea aceea fiind regele Ungariei, s-a retras învinsă în cadrul luptei de la Baia din 1467, folosind drumul ce trecea chiar prin Moineşti.
Astfel, prima atestare documentară a municipiului Moineşti datează din 1437 iar primul document care menţionează Moineştiul ca fiind un târg este datat din anul 1832. Acest târg reprezenta locul de întâlnire a celor veniţi din Transilvania cât şi a locuitorilor de pe Valea Trotuşului şi din Valea Tazlăului.
În 1921, funcţia administrativă a Moineştiului creşte, devenind comună urbană. Petrolul a fost  una din principalele activităţi în Lucăceşti, parte componentă astăzi din oraşul Moineşti. Primele rafinării de petrol din România au fost la Găzărie, cartierul oraşului Moinesti.

images (2)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s