Sunt fan branza, sustin si semnez!

delaco_fan_branza_proof1

Printre multele pasiuni pe care le am,  cea mai placuta pentru mine este istoria. De mic copil mi-a placut acest domeniu pentru ca totdeauna am vrut sa aflu ce a fost in spatele prezentei noastre pe acest pamant si am fost fascinat de istoriile tuturor popoarelor, a evenimentelor si personajelor care au lasat un crampei de existenta in istoria omenirii.

In primul rand, pasiunea pentru istorie mi-au  insuflat-o profesorii din scoala generala, drept pentru care m-am abonat la revista Magazin istoric, o revista  care abordeaza o sumedenie de subiecte interesante.

O alta pasiune a mea, dar de data aceasta, gastronomica este cea pentru branza. Imi place asa de mult acest aliment ca am devenit un gurmand datorita acesteia si am devenit fan inrait.  Nu este masa fara sa servesc nenumaratele sortimente: casacaval, cas, telemea sau cea facuta in burduf.

In timp ce citeam o revista de istorie si savuram o bucata de urda dulce mi-a venit o idee interesanta, si anume, sa aflu totul despre branza, despre istoria ei in general.

images

Am aflat ca este un aliment solid preparat prin covasirea laptelui de vaca, capra, oaie sau alte mamifere. Laptele se covaseste folosind o combinatie de cheag si acidifiere. Bacteriile acidifiaza laptele si joaca un rol important in definirea texturii si aromei  multor feluri de branza. Unele branzeturi contin mucegai, fie pe coaja sau chiar in interior si  exista sute de tipuri de branzeturi.

Pentru unele popoare, branza se stocheaza ca masura impotriva foametei. Este de asemeni, o foarte buna mancare pentru calatori, fiind foarte valoroasa pentru usurinta de transport, viata lunga si pentru bogatul continut in grasimi, proteine, calciu si fosfor. Branza are o greutate mai mica, este mai compacta si se pastreaza un timp mai indelungat decat laptele din care a fost facuta.

Branza este un fel de mancare straveche, ale carei origini dateaza dinaintea istoriei inregistrate. Originile exacte ale producerii branzei sunt necunoscute, iar estimarile aproximative se situeaza intre 8000 si 3000 i. Ch. Creditul pentru descoperire apartine cel mai probabil triburilor nomade turce din Asia Centrala, cam in acelasi timp cu inventarea iaurtului, sau popoarelor din Orientul Mijlociu. O legenda comuna despre descoperirea branzei povesteste despre un nomad arab carand lapte de-a lungul desertului intr-un recipient facut din stomac de animal, care a descoperit cum laptele a fost separat in branza si zer de catre cheagul din stomac.

Lasand la o parte legendele populare, cel mai probabil branza a aparut ca o modalitate de conservare a laptelui batut si acidulat prin presare si sarare, cheagul fiind introdus mai tarziu, poate cand cineva a observat ca branza preparata intr-un stomac de animal este mai solida si are o textura mai buna.

Cea mai veche dovada arheologica a producerii de branza a fost gasita in picturile din mormintele egiptene, datand din 2300 i. Ch. Cele mai timpurii branzeturi au fost probabil destul de acre si sarate, similare in textura cu branza taraneasca sau branza feta.Din Orientul Mijlociu, branza a ajuns in Europa, unde climatul mai racoros a impus o sarare agresiva pentru conservare.

Mitologia greaca il considera drept descoperitor al branzei pe zeul Aristeu, fiul lui Apollo. In vremea romanilor, branza devenise o mancare comuna, consumata in fiecare zi, nu foarte diferit de ziua de azi. Columellas De Re Rustica  a descris detaliat procesul de producere al branzei, folosirea cheagului, presarea branzei, sararea si imbatranirea.

Romanii au adus in Europa un set uniform de tehnici de producere a branzei. Pe masura ce gloria romana a apus, branza s-a diversificat foarte mult, popoarele si provinciile creand tipuri traditionale. Franta si Italia sunt tarile cu cea mai mare diversitate in materie de branzeturi, aproape 400.

index

Prima fabrica pentru productia in masa a branzei s-a deschis in Elvetia, in 1815, dar aceasta intreprindere a avut succes pentru prima oara in Statele Unite. Creditul se acorda de obicei, lui Jesse Williams, proprietarul unei ferme de lactate din  New York, care a inceput sa faca branza dupa o modalitate asemanatoare cu linia de asamblare, folosind lapte de la fermele vecine.

In anul 1860 s-a inceput sa se reproduca masiv cheagul, si la sfarsitul secolului, oamenii de stiinta creau culturi pur microbiene. Inainte de asta, bacteria folosita la fabricarea de branza era fie din natura, fie din reciclarea zerului preparat mai devreme; culturile pure insemnau ca se va putea produce o branza mult mai aproape de un standard comun.In ziua de azi, branza facuta in fabrica a inlocuit aproape in totalitate vechea metoda de preparare.

Din punct de vedere etimologic branza vine din cuvântul aromân și megloromân arindza, acea parte a stomacului numită și burduf care contine cheagul , care se folosește, deși rar, cu sensul de „brânză maturată în burduf”.

Am ramas impresionat de cele aflate  si  de aceea am devenit  si sunt fan branza si de acum  inainte o sa am mai mult respect fata de traditionalii ciobani care prepara acest produs si o voi savura cu mai multa placere de cate ori o servesc.

Iata, sugestiv, cum se prepara traditional una din renumitele produse din branza-telemeaua.

Acest articol este scris pentru SuperBlog 2013.

Cuvantul ”branza” in sine provine din traca si se regaseste intr-o forma sau alta in mai multe limbi balcanice – See more at: http://www.krossfire.ro/varza-barza-viezure-branza/#sthash.vOguDPIS.dpuf
Cuvantul ”branza” in sine provine din traca si se regaseste intr-o forma sau alta in mai multe limbi balcanice – See more at: http://www.krossfire.ro/varza-barza-viezure-branza/#sthash.vOguDPIS.dpuf
Anunțuri

8 gânduri despre „Sunt fan branza, sustin si semnez!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s