Teatrul – trecut, prezent… viitor?

tes_01

Iubesc nespus de mult teatrul, chiar il ador, si de cate ori am ocazia ma duc la spectacole. Pentru mine este o necesitate vitala sa mai  existe teatru, mai ales in contextul actual, cand internetul si televiziunea predomina in viata de zi cu zi a romanului. Am observat in ultimul timp ca salile de teatru sunt pline, cu multi tineri, ceea ce dovedeste ca acest gen de spectacole se cauta din ce in ce mai mult, fiind o oaza de bucurie pentru multi adoratori ai Thaliei.  Acest tip de manifestare artistica va avea un viitor mai luminat in sensul ca multi se vor intoarce la teatru pentru ca este un mod de a te recreea frumos si a aprecia pe marii actori dar si pe cei tineri. Teatrul trebuie sa fie intotdeauna viu pentru a atrage cati mai multi spectatori. Acest lucru se face si cu ajutorul actorilor care trebuie sa fie pilonii principali ai acestui gen de manifestare publica.

Un teatru care il apreciez foarte mult este Teatrul Evreiesc de Stat, si datorita faptului ca acolo se afla una din cele mai mari actrite ale Romaniei si recunoscuta si pe plan mondial, Maia Morgenstern.

index

Născută în Bucuresti într-o familie evreiasca, Maia Morgenstern a studiat la Academia de Teatru si Film între 1981 și 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt până în 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București, după care s-a alăturat trupei de la Teatrul National „Ion Luca Caragiale”. Printre rolurile notabile pe scena de teatru se numără Lola Lola din Îngerul albastru  sau Kathleen Hogan în Park Your Car in Harvard Yard. Ea este cunoscută publicului român mai ales pentru rolurile din filmele Balanta, Cel mai iubit dintre pamanteni, Patimile lui Hristos. Maia Morgenstern a fost căsătorită de două ori. Are trei copii: Tudor Aaron, Eva Lea Cabiria și Ana Isadora.

index

Numele ei, Morgenstern, înseamnă în germană „Luceafărul de dimineață”, nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a jucat în filmul Patimile lui Hristos. Regizorul Mel Gibson, un devotat romano-catolic, pare să fi luat în considerare, printre altele, acest detaliu ca fiind semnificativ pentru alegerea ei în acest rol. Din 2010 este numită ambasador pentru Alianta Civilizatiilor în Romania.

În iunie 2012 apare într-un spot  în care sprijină campania „Salvați Rosia Montana” acesta devenind într-o singură zi cel mai vizionat clip al artistei pe youtube.

index

Teatrul Evreiesc din România are o tradiţie de 125 de ani. Documentele atestă faptul că, la 19 august 1876, la Iaşi, în vestita grădină de vară „Pomul verde”, artistul şi scriitorul Avram Goldfaden a pus bazele primului teatru evreiesc profesionist din lume, prezentând un spectacol cu propria sa trupă.

Demn de remarcat e faptul că prima cronică la aceste reprezentaţii purta semnătura celui mai de seamă poet român, Mihai Eminescu, care aprecia ca excelent jocul actorilor. După o serie de reprezentaţii, Goldfaden şi trupa lui pleacă la Bucureşti, jucând şi în oraşele prin care treceau. Succesul înregistrat l-a stimulat pe Goldfaden să creeze  noi lucrări dramatice.

Din acel an de graţie 1876, şi până în prezent, Teatrul Evreiesc şi-a desfăşurat activitatea neîntrerupt. După o perioadă deosebit de grea, mai ales din cauza situaţiei politice din timpul celui de-al doilea război mondial, în anul 1948 Teatrul Evreiesc din Bucureşti a devenit instituţie de stat. De atunci, a prezentat peste 200 de premiere, aducând în faţa publicului un repertoriu bogat, oferind posibilităţi de afirmare a unor actori de seamă. Sevilla Pastor, Dina König şi Mauriciu Sekler, apoi Samuel Fischler, Mano Rippel şi Seidy Glück, iar azi Leonie Waldman-Eliad, Rudy Rosenfeld, Maia Morgenstern, Roxana Guttman au ilustrat bogatele lor resurse interpretative în dramă, comedie, ca şi în spectacole muzicale, deoarece, prin tradiţie, actorul evreu joacă, dansează şi cântă.

Pe scena teatrului au fost oferite publicului numeroase creaţii ale clasicilor literaturii idiş, ale unor dramaturgi evrei de seamă. Dramaturgia română şi cea universală au fost de asemenea bogat reprezentate în repertoriu. În ultimele decenii, Teatrul Evreiesc din Bucureşti a efectuat o serie de apreciate turnee în S.U.A., Canada, Israel, Germania, Austria, Rusia, Elveţia, luând parte şi la o serie de manifestări internaţionale. În anul 1991, de pildă, teatrul a prezentat spectacole la Viena şi la Festivalul Internaţional de la Krems – Austria, în 1992 a intreprins turnee în Israel, Germania şi Rusia, iar în 1993 a repurtat un frumos succes la Festivalul Internaţional de la Nitra – Slovacia.

Anul 1994 a înregistrat unul dintre cele mai lungi turnee din istoria Teatrului Evreiesc din Bucureşti. În aproape 40 de zile, actorii au evoluat, cu succes, pe 25 de scene din diverse zone ale Germaniei, precum şi în Elveţia. De menţionat şi turneul cu larg răsunet desfăşurat în 1999 la Viena. Un aspect aparte al activităţii Teatrului Evreiesc de Stat îl constituie organizarea unor ample manifestări internaţionale. În 1991 şi în 1996 a organizat şi a participat la primele două ediţii ale Festivalului Internaţional al Teatrului de Limbă Idiş desfăşurat la Bucureşti.

În cursul anului 2000, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti a prezentat, în ţară şi peste hotare, spectacolul ”An die musik”, de Pip Simmons, muzica – Chris Jordan, după o idee originală de Rudy Engelander, realizat în coproducţie cu o serie de instituţii artistice din diverse ţări. Turneul cu acest spectacol a inclus, între altele, reprezentaţii la Nancy, Avignon, Salzburg, Zürich, Londra, Berlin, Copenhaga şi Rotterdam.

În 125 de ani de istorie şi mai bine de cinci decenii de activitate ca instituţie de stat, ca singurul ansamblu de acest gen cu existenţă neîntreruptă, Teatrul Evreiesc din Bucureşti şi-a alcătuit un profil distinct, reprezentativ pentru peisajul contemporan al artei scenice de limbă idiş.

Acest articol este scris pentru Spring SuperBlog 2014.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s