Pelé, un zeu al fotbalului

 images

Pele, considerat cel mai bun jucator de fotbal din lume, s-a nascut sub numele de Edson Arantes do Nascimento in orasul Tres Coracos, Brazilia, in data de 23.10.1940. El a primit porecla Pele pe timpul copilariei sale, dar numele nu are conotatii peiorative in limba portugheza. O alta porecla avuta a fost Perla Neagra.

Atunci cand era adolescent, a jucat pentru un club dintr-o liga de tineret, in Bauru din statul Sao Paulo si in 1956 s-a alaturat ligii de seniori el fiind preluat de clubul Santos din orasul Sao Paulo, jucand ca fundas. Doi ani mai tarziu, a dus echipa nationala braziliana la castigarea Cupei Mondiale. Pele, care avea doar 17 ani, a marcat doua goluri ce au infrant Suedia in finala.

Pele a fost binecuvantat cu talente ca : viteza, echilibru, control, putere si o abilitate de neinvins de a anticipa miscarile adversarilor dar si ale coechipierilor. Desi avea o inaltime de doar 1,73 m , el era gigant pe teren, conducand Santos-ul in trei campionate nationale de club, doua campionate sud africane si titlul mondial din 1963.

index

Sub conducerea lui Pele, Brazilia a castigat Cupa Mondiala in 1958, 1962, si 1970. In anul 1970, Braziliei i s-a acordat in posesie permanenta Trofeul Jules Rimet al Cupei Mondiale, spre a recunoaste valoarea ei.

La data de 19 noiembrie 1969, marele jucator brazilian Pele marcheaza cel de-al 1.000-lea gol al carierei sale dintr-o lovitura de penalty impotriva echipei Vasco da Gama,  din Rio de Janeiro. Optzeci de mii de fani de pe stadionul Maracana  din Rio de Janeiro l-au ovationat calduros, desi Santos era echipa adversa. A fost momentul cel mai glorios al carierei sale ilustre.

Pele si-a anuntat retragerea in 1974 dar in 1975 a acceptat un contract de 7 milioane de $ pentru a juca in echipa New York Cosmos. El a calificat Cosmos-ul intr-un campionat de liga in 1977 si a incercat din greu sa promoveze fotbalul in America. La 1 octombrie 1977, pe stadionul Giants, a jucat ultimul sau meci profesionist, intr-un meci al echipei Cosmos impotriva fostei sale echipe Santos.

Pe timpul indelungatei sale cariere, Pele a marcat 1.282 goluri in 1.363 de meciuri. In anul 1978, i-a fost acordat Premiul international pentru Pace si in 1993 a fost introdus in National Soccer Hall of Fame. De la retragerea sa, a fost desemnat ambasador international pentru sportul sau si a lucrat alaturi de Statele Unite la UNICEF, pentru a promova pacea si toleranta internationala in cadrul competitiilor amicale.

 

Sursa: Roportal.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s