Buhusi- repere generale

Imag039

Buhuși  este un oraș din județul Bacău, Moldova, România. Populația era în anul 2011 de 14.562 locuitori. În afara localității urbane principale, orașul mai cuprinde și localitățile Marginea și Runc.

Orașul se află în nordul județului, la limita cu județul Neamț, în sud-estul depresiunii Cracău-Bistrița (la 235 m altitudine) la confluența pârâului Români cu râul Bistrița, la 24 kilometri nord-vest de Bacău pe terasele superioare ale Bistriței, dincolo pe versanții sud-vestici ai dealului Runc. Este traversat de șoseaua națională DN15, care leagă Bacăul de Piatra-Neamț. Din acest drum, la Buhuși se ramifică șoseaua județeană DJ156B, care duce spre sud-vest la Blăgești, și șoseaua județeană DJ158, care duce spre nord în județul Neamț la Români, Moldoveni și Secuieni. Prin oraș trece și calea ferată Bacău-Bicaz, pe care este deservit de stația Buhuși.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Buhuși se ridică la 14.562 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 18.746 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (81,29%), cu o minoritate de romi (8,68%). Pentru 9,8% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (88,11%), cu o minoritate de romano-catolici (1,28%). Pentru 9,79% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Prima atestare documentară datează din 1438, fiind consemnată așezarea cu numele de Bodești. La 14 aprilie 1457, în localitatea Orbic (azi cartier al orașului), Ștefan cel Mare, înaintând spre Suceava, a reputat o victorie decisivă asupra lui Petru Aron. Începând cu anul 1800, așezarea capătă treptat numele actual, fiind numită mai întâi Bodeștii lui Buhuș, Bodeștii Buhușoaiei, Buhușoaia, Buhuș. Toate aceste denumiri derivă de la numele familiei boierești Buhuș care stăpânea aceste locuri. În anul 1819 a fost declarat târg boieresc, iar din anul 1832 încep să apară primele ateliere meșteșugărești. A fost declarat oraș în anul 1930.

In Enciclopedia Cugetarea (1936 – 1939), precum și in „Istoria românilor” de Constantin C. Giurescu și Dinu C. Giurescu se afirmă cu certitudine că localitatea a purtat în trecut și numele de București. În realitate, denumirea este cea de Bucureștii Mici și a fost purtată (alternativ cu denumirile de Buhușoaia sau Târgușorul) de târgul ce era reședința comunei Buhuși în secolul al XIX-lea.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Buhuși era o comună rurală din plasa Bistrița a județului Neamț, comună formată din satele Buhuși, Bodești, Margina și Orbicu, având în total 3155 de locuitori. În comună funcționau o fabrică de postavuri înființată de colonelul E. Alcaz, o școală primară de băieți și una de fete. Anuarul Socec din 1925 consemnează schimbarea statutului Buhușilor în cel de comună urbană, având 5350 de locuitori și cuprinzând și satele Bodești, Marginea, Schitu Runc și Runc. Orașul era reședința plășii Buhuși din același județ.

În 1950, Buhuși a devenit oraș raional, reședință a raionului Buhuși din regiunea Bacău, iar în 1964, raionul Buhuși a fost desființat, orașul trecând la raionul Bacău din aceeași regiune. Orașul a trecut în 1968 la județul Bacău. Tot atunci au fost desființate și localitățile Bodești și Orbic, comasate cu localitatea Buhuși, iar satul Ciolpani, apărut între timp, a fost și el comasat cu satul Runcu.

Cinci obiective din orașul Buhuși sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Bacău ca monumente de interes local, toate fiind clasificate ca monumente de arhitectură: sinagoga (1858–1859); ansamblul conacului „Theodor Buhuș” (astăzi muzeu de istorie), ansamblu ce cuprinde conacul și poarta (construite în 1800); hanul de la Gura Orbicului (sfârșitul secolului al XIX-lea); biserica de lemn „Sfântul Nicolae” (1729, refăcută în 1846) din satul Runc (aflată în fostul sat Ciolpani); biserica „Sfinții Îngeri” (1787) din satul Runc.

In componenta orasului Buhusi se mai afla Catredala ” Sf. Nicolae”, 4 biserici si manastirile Runc si Ciolpani.

Personalitatile orasului Buhusi sunt: dirijorul Mihai Drimbe, naturalistul Constantin Drumbrava, istoricul Gheorghe Platon, ofiterul de armata Butaru Ion, regizoarea Elisabeta Bostan, actorul Doru Octavian Dumitru si profesor Ioan Fercu, prozator, poet si ziarist.

Imagini din orasul Buhusi:

index

Monumentul Eroilor din primul Razboi Mondial

images

Renumita Fabrica de postav ” Stofe Buhusi” care este, din pacate, falimentara

images

Conacul Theodor Buhusi, fondatorul loc. Buhusi, azi Muzeul de istorie

images

Spitalul Orasenesc Buhusi

index

Hanul de la Orbic, din pacate, o ruina

images

Judecatoria Buhusi

images

Sinagoga din Buhusi

images

Catredala” Sf. Nicolae”

images

Casa de Cultura

images

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din cadrul Manastirii Ciolpani

images

Piata Centrala

images

Stadionul de fotbal

index

Sala polivalenta

index

Colegiul Tehnic ” Ion Borcea”

index

Manastirea Runc

index

Manastirea Ciolpani

Si un filmulet sugestiv:

Sursa: Wikipedia, Buhusi. Net

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s