Rezervatia Naturala Codrul Secular Runc

Codrul secular Runc, de langa comuna Racova, reprezinta o rezervatie naturala de padure de fag de peste 150 de ani care se intinde pe aproximativ 60 de hectare. Aceasta padure de fag este unica in tara, impresionand prin diametrele si inaltimile pe care le poseda.

Comuna Racova este situata in partea de Nord a orasului Bacau, la o distanta de 21 km si in partea de Sud-Est a orasului Buhusi, la o distanta de 4 km. Din punct de vedere fizico-geografic apartine Depresiunii Cracau-Bistrita, subunitate a Subcarpatilor Moldovei.

In aceasta rezervatie de fagi se regasesc si fagii ingemanati descoperiti de catre profesorul universitar Constantin Burduja de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, in anul 1961. Fagii sunt localizati la marginea nordica a satului Racova, in apropiere de drumul forestier care duce catre Runc. Acestia pot fi observati foarte usor prin alcatuirea din doua trunchiuri concrescute dar din specii diferite de fag: Fagus orientalis si Fagus taurica, adica fagul oriental si fagul obisnuit. Aceste doua specii sunt specii relicte, ramase din epoca post-glaciara.

Dimensiunile fagilor sunt impresionante: tulpina comuna masoara o circumferinta de 314 cm la inaltimea de un metru, inaltimea totala fiind de 25 de metri, coroana este bine conturata, fara ramuri uscate. Cele doua specii se observa clar in coroana arborelui, mai ales prin aspectul diferit al fructelor.

Iata un obiectiv turistic ce nu trebuie trecut cu vederea daca doriti sa faceti o drumetie si sa descoperiti frumusetea naturii sau pur si simplu va aflati prin apropiere.

Obiective turistice de vecinatate:

loc. Buhusi.

Manastirea Runc.

Manastirea Ciolpani.

Imagini din Padurea Runc:

s560x316_runc

Rezervatia-naturala-Codrul-secular-Runc-20110622121016

Pădurea_Runc_06

4-204x204

thumbs_1

Sursa: http://www.infoturism-moldova.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s